dinsdag 21 augustus 2012

Ansjovis koppen en rapen


Op de foto de ansjoviskoppers en -kopsters van het bedrijf van Sterk uit De Lemmer.

Bokking roken was de basis van het visverwerkende bedrijf in De Lemmer. Op den duur breidde men deze werkzaamheden uit met ansjovis zouten. Meestal werden kinderen - jongens en meisjes - ingeschakeld voor het koppen en rapen. Het koppen hield in dat de gevangen ansjovis werd uitgelegd op grote luiken waar de koppers omheen stonden. Zij knepen het kopje eraf en trokken gelijk de ingewanden mee. Van elk bakje werd gecontroleerd of het koppen goed gebeurd was en op een plankje met de namen van alle koppers werden de aantallen afgestreept. Vervolgens werden de visjes met de kop en staarteinden naast elkaar in één richting gelegd - het rapen - en per handvol overgegeven aan de man die ze in een vat legde. Elke laag vis werd met een laag zout afgewisseld en goed aangestampt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten