donderdag 12 juli 2012

De Afslag

(Klik hier voor een correcte weergave van dit weblog. Er zit tijdelijk een fout in de weergave van sommige onderdelen.)



Zo rond 1920 trad er een verandering op in de verkoop en afzet van de ansjovis. Voor 1920 werd de ansjovis in aantallen verkocht, meestal per 1.000 stuks, en na 1920 werd dit vervangen door afslag per gewicht, veelal per kilo. Elke visser kende zijn kopers en ook na oprichting van de gemeentelijke afslag bleven kopers aanvankelijk nog kopen van de vissers waarvan men een bepaalde kwaliteit gewend was. Het wegen van de ansjovis achter de Afslag, aan grote 'evenaars' zoals op deze foto, gebeurde door beëdigde wegers. Meerdere partijen vis werden samengevoegd en om tien uur 's morgens werd de eerste hoeveelheid afgeslagen, de één bracht 200 kilo, de ander 500. Dat werd samengevoegd en elke koper nam er een deel van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten