donderdag 25 juli 2013

Scheepswerf Van Kuikhoven in Harderwijk

Eind negentiende eeuw waren er in Harderwijk twee werven, die van Van Kuikhoven en die van Ten Cate. De werf van Van Kuikhoven werd gekocht door Johan Oost en Neeltje Metz (geboren te Urk). Zij knapten de werf op en richtten haar opnieuw in. In 1903 betrokken zij een nieuw gebouwd woonhuis op de werf.

De werf bouwde en repareerde Noord- en Zuiderzeebotters, pluten en andere kleine vissersvaartuigen. In 1911 werd er een smederij toegevoegd aan de werf. Hier werkte Adriaan Roggeveen die ook paardensmid was. In 1930 gaf vader Johan Oost de werf door aan zijn zoon Lourens, maar hij werkte nog door tot zijn tachtigste. Hij overleed in 1955.

Op de foto de werf van Van Kuikhoven in Harderwijk.

3 opmerkingen:

  1. Hallo interessant, ik ben hier over net een onderzoek aan het doen, maar de foto's van werf Kuijkhoven en Cate, van uit welk jaar zijn die en is er meer info over deze foto's beschikbaar?

    b.v.d

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goedemorgen, als u meer informatie wenst, kan ons studiecentrum u wellicht helpen. U kunt ze bellen via 0320-225945 of mailen via studiecentrum@nieuwlanderfgoed.nl. Geef ze dan ook even dit linkje, dan weten ze waar et over gaat. Succes!

      Verwijderen
  2. Ik ben geinteresseerd in het bovengenoemde onderzoek als kleinzoon van de laatste eigenaar en werfbaas Oost te Harderwijk, Mij grootvader was de zoon van de Johan Oost die de werven heeft opgekocht. Zou graag geinformeerd worden.
    lpjbergh@xs4all.nl

    BeantwoordenVerwijderen