vrijdag 22 juni 2012

Chaotische toestand

(Klik hier voor een correcte weergave van dit weblog. Er zit tijdelijk een fout in de weergave van sommige onderdelen.)

Momenteel wordt het archief van de Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet niet alleen gedigitaliseerd, ook wordt het toegankelijker gemaakt. Het archief bevond zich midden jaren zeventig, toen het in bruikleen werd gegeven aan de Stichting voor het Bevolkingsonderzoek in de drooggelegde Zuiderzeepolders, in een “chaotische toestand”.

Van de Rijksdienst zelf zijn de originele toegangen aanwezig, in de vorm van kaartenbakken. Binnen het archief kunnen vier series worden onderscheiden: A, B, † en op plaatsnamen. Waar de eerste twee series voor staan is onduidelijk; de laatste twee spreken voor zich. Waarom deze onderverdeling is gemaakt, is echter niet duidelijk. Voor de toegankelijkheid betekent het dat bij het zoeken altijd alle vier series geraadpleegd moeten worden om na te kunnen gaan welke informatie er beschikbaar is.

Door een nieuwe indeling te maken zal één serie ontstaan, waarbij de oude orde terug te vinden is in de beschrijvingen. Voorts zijn er ook kleinere toegangen op weduwen (3 kaartenbakken), besommingen (2 kaartenbakken), belanghebbenden (15 kaartenbakken), dossiernummer, en plaatsnaam. Daarnaast zijn er bemanningskaarten van schepen en dozen met gegevens over de vissers.
Binnen Nieuw Land worden momenteel alle aanwezige dossiers opnieuw beschreven, zodat een goed overzicht ontstaat van de aanwezige informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten