dinsdag 18 december 2012

Wat vooraf ging (1) - Goedkeuring project en voorbereiding

In december 2011 werd door het Bureau Metamorfoze besloten om 40 meter van het archief van de Rijksdienst ter Uitvoering van de Zuiderzeesteunwet te digitaliseren. Het totale archief is 150 meter groot en bestaat voornamelijk uit dossiers van ‘belanghebbenden': zij die werkzaam waren in de Zuiderzeevisserij of in een van de nevenbedrijven van de Zuiderzeevisserij.

Eerst hebben we vastgesteld dat er per strekkende meter archief zo’n 8.500 scans gemaakt moeten worden. Dat is erg veel en dat komt doordat de blaadjes in het archief erg dun zijn; van die doorslagen bijvoorbeeld. Toen zijn we de archiefdozen gaan ompakken en hebben we de dossiers ontniet en herverpakt in zuurvrije omslagen en dozen. Paperclips zijn verwijderd en alle dossiers zijn in archiefdozen op nummer geplaatst in de goedgekeurde archiefbewaarplaats. Het op nummer wegzetten was meteen een mooie controle op de aanwezigheid van alle dossiers!
Ter voorbereiding van de digitalisering zijn de dossiers opnieuw toegankelijk gemaakt en nagelopen op gekrulde bladzijden en het gladstrijken van bladzijden. Met Japanse tape zijn kleine restauraties uitgevoerd.

Halverwege het ompakken van het archief hebben we dit gevierd met Urker zalm!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten