vrijdag 3 mei 2013

Het Schieten van de zegen en binnenhalen van de vis


Een zegen is een langwerpig net dat men roeiende rond een school vis schiet en dichthaalt. Kwamen meerdere vissers bij een school haring, dan was het een ongeschreven wet dat wie ’t eerst met de lijn op de wal was, mocht schieten.

Om met de zegen te vissen werd eerst een man op de dijk gezet die het einde van een circa 25 meter lange lijn bij zich hield. Het andere eind van de lijn was bevestigd aan het uiteinde van het net. Soms werd ook dit uiteinde, in vaktermen de kneppel, vastgezet tussen stenen op de wal. Vervolgens werd het zo uitgemikt dat het net zo’n 50 tot 60 meter van de wal helemaal uitgeschoten werd. Als de boot dan langzaam naar de wal voer werd automatisch het net zo sterk aangehaald dat de lijn en het uiteinde van het net bijeen komen en daarmee het net dichtgetrokken werd. De haring kon er niet meer tussendoor zwemmen. De man op de wal zette de eerste lijn vast op de wal en pakte de tweede lijn ook aan waarmee het net gesloten werd!


Op de foto het in de botter scheppen van de met de zegen gevangen haring. V.l.n.r. Jaap Edam, Willem Vink, Klaas de Hart en de gebroeders Verbeek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten