vrijdag 24 mei 2013

Weduwen- en wezen en ouden van dagen

In Enkhuizen had de gemeente een visafslag opgericht. Visserijvereniging Ons Belang stuurde echter in 1912 een verzoek naar de gemeente om aan de vissersleden die gebruik maakten van deze afslag een korting te geven. De korting wilden ze namelijk gebruiken voor de zorg aan weduwen en wezen, en ouden van dagen. Op de uitgavenlijst van de vissersverenigingen stonden namelijk 16 weduwen, 8 wezen en vele ouden van dagen die per week 1 gulden ontvingen!
Tweemaal wees de gemeenteraad het verzoek van Ons Belang af en daarom besloot de visserijvereniging in 1913 zelf een Afslag op te richten. De gemeente trad hier tegenop, maakte proces-verbaal op tegen de afslager en vissers, en sloot het pakhuis dat als afslag fungeerde. De vissers gaven het aanvankelijk nog niet op en promoveerden een in het Krabbersgat liggend schip tot drijvende visafslag! Keer op keer werd ook hiertegen proces-verbaal opgemaakt en verschillende vissers moesten zelfs twee tot vier dagen hechtenis uitzitten!


Op de foto Viskopers die buiten het Krabbersgat bij Enkhuizen ansjovis hebben gekocht via de illegale vissersafslag en per vlet terugkeren naar de wal. Op de achtergrond Marker botters en Texelse blazers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten