dinsdag 25 juni 2013

Hoog bezoek!


Speciaal voor de bezichtiging van het reddingsmateriaal, eigendom van de Harderwijker visserijvereniging Onze Toekomst, bracht prins Hendrik in augustus 1911 een bezoek aan Harderwijk. Het Koninklijk Huis had bijgedragen aan de aanschaf van het materiaal en wilde het nu eens komen bekijken. De aankondiging van het hoge bezoek maakte de vissersbevolking al dol enthousiast. De hele visserswijk werd versierd met erebogen van fris groen, vlaggen en wimpels. Vanzelfsprekend mochten de visserijattributen niet ontbreken; slingers van fijnmazig net, bogen van kuilnetten, miniatuurbotters, manden etc.
Met de kleine vlet ‘Juliana’ werd de prins overgezet naar de loods en daar liet men de 10.30 meter lange reddingsvlet te water. Gezamenlijk roeiden de vaartuigen tot driehonderd meter buiten de haven en weer terug. In de Visscherij-Courant van 12-08-1911 kan men het verslag van het bezoek nalezen. De krant maakt deel uit van het archief van Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Tijdens het bezoek van prins Hendrik in 1911 werd het reddingsmateriaal gedemonstreerd. Voor de linkerpost van de deuropening staat de prins, rechts van hem de burgemeester van Harderwijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten